Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turistický ruch

Stanice Pomoc přírodě

Organizace vznikla v roce 1994, dříve se nazývala Stanice Pomoc přírodě. Cílem je praktická ochrana přírody a výchova veřejnosti k harmonickému vztahu k přírodě. Nachází se zde Přírodovědné muzeum, naučná stezka a zázemí pro péči o živočichy. Také se zde pořádají jarmarky a akce pro školy a školky.

 

Sokolovna

V roce 1909 byl v Týně založen Odbor pro stavbu Sokolovny. Veškeré úsilí však přerušila 1. světová válka. Až v zimě roku 1924 rozhodla valná hromada TJ Sokol o zřízení samostatné budovy. Autorem projektu Sokolovny se stal týnský architekt a stavitel Jaroslav Dušek se synem Janem. V neděli 24. května 1925 byl slavnostně položen základní kámen. Dnes přepychově opravená Sokolovna slouží jako Městský dům kultury Sokolovna, Městské centrum kultury a vzdělání.

 

Muzeum

Expozice představuje návštěvníkům průřez historií města Týna nad Vltavou i vltavotýnského regionu od pravěku po současnost. Samostatnou částí je expozice vltavínů, jedna z největších v ČR.

 

Galerie

Městská galerie u Zlatého slunce nabízí návštěvníkům výstavy volného a užitého umění. Vznikl již ve středověku. K jeho přestavbám došlo v polovině 16. století a po třicetileté válce. 

 

Podzemní chodby

Vltavotýnské podzemní chodby jsou středověké, podle archeologických nálezů vznikly patrně v 15. století. Jsou ručně raženy ve skalnatém podloží, které tvoří biotitická pararula. Původ vzniku labyrintu není zcela objasněn, v zásadě existují tři teorie: odvodnění náměstí se zásobárnou pitné vody, úkryt před nebezpečí včetně únikové cesty nebo těžba dosud neurčeného nerostu. Trasa podzemí je dlouhá přes 160 m.

 

Otáčivé hlediště

Amatérská společnost Vltavan spravuje Otáčivé hlediště a hraje zde zájezdová představení a zajišťuje zde divadelní sezónu. Otáčivé hlediště je umístěno v Bedřichových sadech na místě bývalého hradu.

 

Plovárna

Areál městské plovárny se nachází na levém břehu Vltavy. Areál byl dlouhou dobu nepoužívaný a zpustošený, město se rozhodlo v roce 2014 o jeho rekonstrukci.

 

Rozhledna Semenec

Na místě dnešní rozhledny stál původně dřevěný altán, ve 30. letech 20. století zde byla vybudována železobetonová patrová rozhledna. Nedaleko rozhledny stávalo původně městské popraviště, dodnes se zde dochoval název Na Spravedlnosti. Zajímavou historií se může rovněž pochlubit cesta k rozhledně, dnešní Alej Míru, dříve Stromořadí princezny Stefanie. Alej byla vysázena na počest belgické princezny Stefanie u příležitosti jejího sňatku s korunním prince Rudolfem Habsburským v roce 1881. Většina líp v této aleji je tedy více než sto let stará.